Followers

Tuesday, October 19, 2010

Mee Kari Sempoi Habis



Bahan²

- 1 bungkus Mee Kuning
- 1 bungkus tauhu kosong (alah, yg kosong kat dalam tu)
- 1 bungkus fish ball
- sedikit udang
- pati santan
- 1 pek rempah kari ikan/daging (dibancuh dengan air)
- Daun sup
- Garam & gula secukup rasa
- 2 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih 
- Minyak masak 


Cara²
  1. Celur Mee Kuning secara berasingan, setelah masak, letakkan ke tepi.
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah & bawang putih sehinggan naik bau.
  3. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh tadi.
  4. Masukkan fish ball dan tauhu kosong.
  5. Masukkan pati santan.
  6. Masukkan garam & gula secukup rasa.
  7. Masukkan udang.  (Udang dimasukkan lambat kerana udang cepat masak dan jika dibiar terlalu lama di atas api, udang akan mengecil dan terus mengecil saiznya..huhuhu)
  8. Campurkan mee kuning dan kuah di dalam mangkuk, taburkan daun sup di atasnya.


    Selamat Mencuba =) 

No comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin